el-GRde-DEtr-TRen-US

Πληροφορίες για την Αλεξανδρούπολη

Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα πόλη της Θρακικής γής. Με πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκους και σύγχρονες υποδομές, η σημερινή πόλη δεν θυμίζει καθόλου το Δεδέ Αγατς, το μικρό ψαροχώρι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πλεονεκτική της γεωγραφική θέση έγινε αντιληπτή στα τέλη του 19ου αιώνα. Αναδείχθηκε το λιμάνι της και ο περίφημος φάρος που πρωτολειτούργησε στις 1 Ιουνίου του 1880. Η ανάπτυξη της πόλης απο τότε οπως και η εμπορική και η βιοτεχνική δραστηριότητα αυξήθηκαν, στο λιμάνι προστέθηκε ο σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο και ένας ευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος η Εγνατία Οδός. Η σημερινή Αλεξανδρούπολη είναι ιδανική αφετηρία για να γνωρίσει κανείς την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Η πρώτη επαφή

Το πράσινο της Δαδιάς και του Δέλτα, το μπλε του Θρακικού πελάγους, η γλυκιά ώχρα που προβάλλει μέσα από τα ιστορικά μνημεία και γίνεται εντονότερη καθώς προσεγγίζει κανείς τον φάρο της Αλεξανδρούπολης, είναι μερικά από τα χρώματα που συνθέτουν τον Έβρο. Εικόνες ανάγλυφες, ενωμένες με την πανάρχαια Εγνατία οδό. Ακολουθήστε τις ορεινές διαδρομές, όπου με λίγη τύχη και πολλή ησυχία θα δείτε ζώα και πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον. Ανεβείτε στο κάστρο του Διδυμοτείχου, αγγίξτε τα μεταξωτά στο Σουφλί, παρακολουθήστε μέσα από τα κιάλια σας το πέταγμα των σπάνιων και μοναδικών πουλιών στα Εθνικά Πάρκα. Περιπλανηθείτε στη σπάνια ομορφιά που προσφέρει η φύση της Σαμοθράκης.

 

Η επαφή με τη φύση

Ο ποταμός Έβρος -φλέβα ζωντανή- τραβάει κοντά του κάθε ομορφιά και την προσφέρει στον επισκέπτη. Η ροή του ποταμού και εθνικού συνόρου ενώνεται με τα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Πάντοτε πλούσια, η φύση εδώ μεταμορφώνεται στο φως των χρωμάτων κάθε εποχής. Τα δύο διεθνούς σημασίας Εθνικά Πάρκα, της Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου και του Δέλτα του Έβρου φιλοξενούν πουλιά, ζώα και λουλούδια, σπάνια σε ομορφιά και αριθμό. Οι ορεινές διαδρομές επιτρέπουν στους επισκέπτες που αγαπούν την περιήγηση να βρεθούν σε τοποθεσίες μεγάλου φυσικού κάλλους, να ανακαλύψουν προϊστορικές βραχογραφίες, να συναντήσουν ανασκαφές σε εξέλιξη και να αισθανθούν τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του βουνού. Η φύση επιφυλάσσει εκπλήξεις και χαρές που ανταμείβουν τις προσδοκίες όλων μας.

 

Τη θάλασσα

Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά μια εκτεταμένη ακτογραμμή μήκους 25 χλμ. που καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας. Βραβευμένες με γαλάζια σημαία, οι παραλίες του Νομού προσφέρουν μεγάλη ποικιλία. Καλά οργανωμένες πλαζ ξεκινούν από την ακτή EOT δίπλα στην πόλη έως τα Κόκκινα Βράχια στη Χιλή. Εάν όμως συνεχίσετε λίγο πιο μακριά, θα συναντήσετε τις παραλίες του Αη-Γιώργη και της Αγίας Παρασκευής στη Μάκρη με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τις πιο απομακρυσμένες στα Δίκελα και στη Μεσημβρία. Ότι κι αν επιλέξετε σίγουρα θα σας προσφέρει απλόχερα τις συγκινήσεις που χαρίζει η θάλασσα του βορείου Αιγαίου.

 

...και την Ιστορία

Σ' αυτόν τον τόπο πλέκεται σφιχτά ο μύθος με την Ιστορία. Τα παλαιολιθικά και νεολιθικά μνημεία συντροφεύονται από τη λύρα του Ορφέα. Το Ιερό της Σαμοθράκης, ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας και πολλά άλλα ευρήματα αποτελούν ανοιχτά παράθυρα στην αρχαιότητα. Το νήμα της ιστορίας συνεχίζει να ξετυλίγεται μέσα από το Βυζάντιο, όταν η περιοχή γνώρισε μεγάλη άνθιση λόγω της γειτνίασής της με την Κωνσταντινούπολη. Αξίζει να επισκεφτείτε καλοδιατηρημένα κάστρα και εκκλησίες μεγάλης αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας, ζωντανά μνημεία αυτής της εποχής, στο Διδυμότειχο, την Τραϊανούπολη, τις Φέρες και την Σαμοθράκη. Στα νεότερα χρόνια την περιοχή διασχίζει το Όριεντ Εξπρές και από τα τέλη του 18ου αιώνα γίνεται κέντρο διεθνούς εμπορίου με τα ποιοτικά σιτηρά και το εξαιρετικό μετάξι. Από την εποχή αυτή το Σουφλί, «η πόλη του μεταξιού», σημαντικός σταθμός στον ομώνυμο Δρόμο, κρατά ζωντανή την παράδοση και αποτελεί ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του νομού.

Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο κέντρο ενός χαρισματικού φυσικού τοπίου. Μια ακτογραμμή γεμάτη ωραίες παραλίες, δίπλα της ένα απο τα πιο πολύτιμα φυσικά μνημεία της Ευρώπης, το Δέλτα του 'Εβρου. Σε απόσταση μισής ώρας το Εθνικό πάρκο της Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, ένας απο τους πιο σπάνιους βιότοπους αρπακτικών πουλιών στον κόσμο. Λιγότερο απο μια ώρα μακριά τα δάση και οι γραφικοί οικισμοί του ορεινού όγκου της Ροδόπης που στεφανώνει τον ορίζοντα της πόλης προς το Βορρά. Απέναντι στον Νότο, δύο ώρες με το πλοίο της γραμμής, η μοναδική αιγαιοπελαγίτικη και πλούσια φυσική ομορφιά της Σαμοθράκης

ALEXANDROUPOLI WEATHER