Αλεξανδρούπολη
Πληροφορίες για την Αλεξανδρούπολη
Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα πόλη της Θρακικής γής. Με πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκους και σύγχρονες υποδομές, η σημερινή πόλη δεν θυμίζει καθόλου το Δεδέ Αγατς, το μικρό ψαροχώρι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η πλεονεκτική της γεωγραφική θέση έγινε αντιληπτή στα τέλη του 19ου αιώνα. Αναδείχθηκε το λιμάνι της και ο περίφημος φάρος που πρωτολειτούργησε στις 1 Ιουνίου του 1880. Η ανάπτυξη της πόλης απο τότε οπως και η εμπορική και η βιοτεχνική δραστηριότητα αυξήθηκαν, στο λιμάνι προστέθηκε ο σιδηρόδρομος, το αεροδρόμιο και ένας ευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος η Εγνατία Οδός. Η σημερινή Αλεξανδρούπολη είναι ιδανική αφετηρία για να γνωρίσει κανείς την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.
Η πρώτη επαφή
Το πράσινο της Δαδιάς και του Δέλτα, το μπλε του Θρακικού πελάγους, η γλυκιά ώχρα που προβάλλει μέσα από τα ιστορικά μνημεία και γίνεται εντονότερη καθώς προσεγγίζει κανείς τον φάρο της Αλεξανδρούπολης, είναι μερικά από τα χρώματα που συνθέτουν τον Έβρο. Εικόνες ανάγλυφες, ενωμένες με την πανάρχαια Εγνατία οδό. Ακολουθήστε τις ορεινές διαδρομές, όπου με λίγη τύχη και πολλή ησυχία θα δείτε ζώα και πουλιά στο φυσικό τους περιβάλλον. Ανεβείτε στο κάστρο του Διδυμοτείχου, αγγίξτε τα μεταξωτά στο Σουφλί, παρακολουθήστε μέσα από τα κιάλια σας το πέταγμα των σπάνιων και μοναδικών πουλιών στα Εθνικά Πάρκα. Περιπλανηθείτε στη σπάνια ομορφιά που προσφέρει η φύση της Σαμοθράκης.
Η επαφή με τη φύση
Ο ποταμός Έβρος -φλέβα ζωντανή- τραβάει κοντά του κάθε ομορφιά και την προσφέρει στον επισκέπτη. Η ροή του ποταμού και εθνικού συνόρου ενώνεται με τα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Πάντοτε πλούσια, η φύση εδώ μεταμορφώνεται στο φως των χρωμάτων κάθε εποχής. Τα δύο διεθνούς σημασίας Εθνικά Πάρκα, της Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και του Δέλτα του Έβρου φιλοξενούν πουλιά, ζώα και λουλούδια, σπάνια σε ομορφιά και αριθμό. Οι ορεινές διαδρομές επιτρέπουν στους επισκέπτες που αγαπούν την περιήγηση να βρεθούν σε τοποθεσίες μεγάλου φυσικού κάλλους, να ανακαλύψουν προϊστορικές βραχογραφίες, να συναντήσουν ανασκαφές σε εξέλιξη και να αισθανθούν τη μυστηριακή ατμόσφαιρα του βουνού. Η φύση επιφυλάσσει εκπλήξεις και χαρές που ανταμείβουν τις προσδοκίες όλων μας.
Τη θάλασσα
Από την Αλεξανδρούπολη ξεκινά μια εκτεταμένη ακτογραμμή μήκους 25 χλμ. που καταλήγει στον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας. Βραβευμένες με γαλάζια σημαία, οι παραλίες του Νομού προσφέρουν μεγάλη ποικιλία. Καλά οργανωμένες πλαζ ξεκινούν από την ακτή EOT δίπλα στην πόλη έως τα Κόκκινα Βράχια στη Χιλή. Εάν όμως συνεχίσετε λίγο πιο μακριά, θα συναντήσετε τις παραλίες του Αη-Γιώργη και της Αγίας Παρασκευής στη Μάκρη με τις παραδοσιακές ταβέρνες και τις πιο απομακρυσμένες στα Δίκελα και στη Μεσημβρία. Ότι κι αν επιλέξετε σίγουρα θα σας προσφέρει απλόχερα τις συγκινήσεις που χαρίζει η θάλασσα του βορείου Αιγαίου.
…και την Ιστορία
Σ’ αυτόν τον τόπο πλέκεται σφιχτά ο μύθος με την Ιστορία. Τα παλαιολιθικά και νεολιθικά μνημεία συντροφεύονται από τη λύρα του Ορφέα. Το Ιερό της Σαμοθράκης, ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας και πολλά άλλα ευρήματα αποτελούν ανοιχτά παράθυρα στην αρχαιότητα. Το νήμα της ιστορίας συνεχίζει να ξετυλίγεται μέσα από το Βυζάντιο, όταν η περιοχή γνώρισε μεγάλη άνθιση λόγω της γειτνίασής της με την Κωνσταντινούπολη. Αξίζει να επισκεφτείτε καλοδιατηρημένα κάστρα και εκκλησίες μεγάλης αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας, ζωντανά μνημεία αυτής της εποχής, στο Διδυμότειχο, την Τραϊανούπολη, τις Φέρες και την Σαμοθράκη. Στα νεότερα χρόνια την περιοχή διασχίζει το Όριεντ Εξπρές και από τα τέλη του 18ου αιώνα γίνεται κέντρο διεθνούς εμπορίου με τα ποιοτικά σιτηρά και το εξαιρετικό μετάξι. Από την εποχή αυτή το Σουφλί, «η πόλη του μεταξιού», σημαντικός σταθμός στον ομώνυμο Δρόμο, κρατά ζωντανή την παράδοση και αποτελεί ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του νομού.
Η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται στο κέντρο ενός χαρισματικού φυσικού τοπίου. Μια ακτογραμμή γεμάτη ωραίες παραλίες, δίπλα της ένα απο τα πιο πολύτιμα φυσικά μνημεία της Ευρώπης, το Δέλτα του ‘Εβρου. Σε απόσταση μισής ώρας το Εθνικό πάρκο της Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, ένας απο τους πιο σπάνιους βιότοπους αρπακτικών πουλιών στον κόσμο. Λιγότερο απο μια ώρα μακριά τα δάση και οι γραφικοί οικισμοί του ορεινού όγκου της Ροδόπης που στεφανώνει τον ορίζοντα της πόλης προς το Βορρά. Απέναντι στον Νότο, δύο ώρες με το πλοίο της γραμμής, η μοναδική αιγαιοπελαγίτικη και πλούσια φυσική ομορφιά της Σαμοθράκης
Νομός Έβρου
Ο Νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στο φυσικό σύνορο της χώρας με την Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά, αποτελεί δε το ένα από τα δύο τριεθνή σημεία που υπάρχουν στην Ελλάδα. Δυτικά συνορεύει με τον νομό Ροδόπης, η πρόσβαση στον οποίον γίνεται μέσο της Εγνατίας Οδού και στα νότια βρέχεται από το Θρακικό πέλαγος. Χιλιομετρικά αποτελεί τον πλέον απομακρυσμένο νομό από την Αθήνα καθώς η πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρούπολη, απέχει 810 χλμ. από αυτήν, 320 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 295 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη και 55χλμ. από την Κομοτηνή που αποτελεί την έδρα της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Δέλτα Έβρου
Στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία, ο ποταμός Έβρος σχηματίζει ένα εκτεταμένο Δέλτα, διεθνούς οικολογικής σημασίας, συνολικής έκτασης 188 τ.χλμ. Ο Έβρος είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της Ανατολικής Ευρώπης και χαρακτηρίζεται για τις φερτές ύλες που μεταφέρει και αποθέτει ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και στην Αίνο.
Ο ποταμός Έβρος πηγάζει από την οροσειρά της Ρίλα στην Βουλγαρία στα νότια της Σόφιας. Διασχίζει τη λεκάνη απορροής του μεταξύ των οροσειρών Ροδόπης και Αίμου όπου και δέχεται πλήθος παραποτάμων. Κοντά στην Ανδριανούπολη, δέχεται τους κυριότερους παραποτάμους Τούνζα από βόρεια και Άρδα από δυτικά ενώ κοντά στο Διδυμότειχο τα νερά του Ερυθροποτάμου από δυτικά και του Εργίνη από ανατολικά. Ο Έβρος είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βαλκανικής χερσονήσου και χαρακτηρίζεται από το μεγάλο όγκο των νερών του και των φερτών υλών που μεταφέρει προς τις εκβολές του. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 528 χλμ., από τα οποία τα 310 χλμ. ανήκουν στην Βουλγαρία, ενώ 218 χλμ καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Η συνολική λεκάνη απορροής του ποταμού έχει επιφάνεια 53.000 τ.χλμ. εκ των οποίων:
•35.085 km2 τα 35.085 (66,2%) τ.χλμ. ανήκουν στην Βουλγαρία,
•14.575 km2 τα 14.575 (27,5%) τ.χλμ. ανήκουν στην Τουρκία,
•3.340 km2 τα 3.340 (6,3%) τ. χλμ. ανήκουν στην Ελλάδα.
Υπολογίζεται πως η ελάχιστη παροχή του ποταμού Έβρου είναι περίπου 8 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ η συνήθης παροχή του είναι περίπου 100 κυβ.μέτρα/δευτερόλεπτο. Το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή του Δέλτα Έβρου είναι μεσογειακό με επιδράσεις ηπειρωτικού κυρίως προς την ενδοχώρα. Ο χειμώνας είναι βαρύς και συχνά παρατηρούνται πρώιμοι και όψιμοι παγετοί. Η κατανομή των βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του έτους είναι ανομοιόμορφη με ελάχιστες βροχές τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Δέλτα του ποταμού Έβρου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Συνολική έκταση 95.000 στρεμμάτων (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) έχει ενταχθεί στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ (1971) λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Επίσης, μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος στο Δίκτυο Natura 2000 (σύμφωνα με τις Οδηγίες 79/409/ΕΟΚ και 92/43/ΕΕ, αντίστοιχα).
Εθνικό Δάσος Δαδιάς
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς–Λευκίμης–Σουφλίου βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της οροσειράς της Ροδόπης στο Νομό Έβρου, στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων και αποτελεί τον γεωφυσικό χώρο όπου ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ασίας και της Ευρώπης. Η θέση του Δάσους κατά μήκος ενός από τους σημαντικότερους διαδρόμους αποδημίας των πτηνών της Δυτικής Παλαιαρκτικής (γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει την Ευρώπη από τον αρκτικό κύκλο και τον Ατλαντικό μέχρι την Κασπία Θάλασσα και τα Ουράλια, καθώς επίσης τη Μέση Ανατολή και τις χώρες τις Βόρειας Αφρικής) το καθιστά μια από τις ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης στην οποία συμβιώνουν τόσα διαφορετικά είδη αρπακτικών πουλιών και όπου ταυτόχρονα απαντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γυπών (μαυρόγυπας, όρνιο, ασπροπάρης) της Ευρώπης. Τα μεγάλης ηλικίας δάση, οι βραχώδεις εξάρσεις, τα λιβάδια και οι αγροί διάσπαρτα μέσα στο δάσος και τα πολλά ρέματα με την πλούσια παρόχθια βλάστηση προσφέρουν πλήθος κατάλληλων βιοτόπων για το φώλιασμα και την εξεύρεση τροφής πολλών και διαφορετικών ειδών.
Επισκεφθείτε τη επίσημη ιστοσελίδα